REFLEX NEXGEN PRO – recenze

Publikováno:

Docela dlouho mi trvalo než jsem si našel optimální náhradní zdroj vitamínů a minerálů v období jejich zvýšené potřeby. Kromě dovolené nebo nějaké plánované necvičí pauzy je toto období u mě celoroční. Vitamíny a minerály mají v lidském těle nezastupitelnou funkci neboť se účastní mnoha biologických procesů. Tělo si je nedokáže ve většině případů samo vytvořit, takže nezbývá než je získávat ze stravy nebo potravinových doplňků. Zvýšená potřeba těchto mikroživiny u sportovců po intenzivním fyzické zátěži je nesporná – pokles hladiny minerálních látek, vznik volných radikálů. Získávání vitamínů a minerálů ze stravy je pak obtížnější pro skupinu sportovců (fitness, kulturistika ..), kteří si více než ostatní hlídají množství tělesného tuku a během roku absolvují různé druhy přípravy (objemová, rýsovací). V těchto fázích dodržují v určitém směru extrémní způsob stravování. V rýsovací je jídelníček ve většině případů úplně ochuzen o ovoce, ale obohacen o dostatečné množství „nesacharidové“ zeleniny a naopak v objemové, kdy je cílem dosáhnout zvýšeného denního kalorického příjmu pro nabraní svalové hmoty, nezbývá mnoho prostoru pro „neergetickou“ zeleninu. Pro ovoce zde naopak prostor je. Právě z těchto výše uvedených důvodů vidím potřebu výběru dobrého náhradního zdroje důležitých mikroživin. Nutno upozornit, že jejich nadbytek může mít i velmi nežádoucí účinky. Nexgen Pro od firmy Reflex Nutrition je verze multivitamínu a multiminerálu určena svým zaměřením pro velmi aktivní sportovce. Po zhruba ročním užívání bych si dovolil tento produkt ohodnotit.


Složení

Začal bych dávkováním. To je odlišné od většiny ostatních běžných multivitamínů-minerálů. Denní porce je rozdělena do tří samostatných dávek. To považuji za velmi užitečné nejenom z pohledu využitelnosti obsažených látek, ale i kvůli možnosti snížit dávku o 1/3 případně 2/3. S tím jde v ruku v ruce použití želatinových kapslí, které dle popisu výrobce obsahují pouze „volný“ prášek s účinnými látkami bez dalších plniv, pojiv a aditiv, které se používají pro lepení běžných tablet za vysokého tlaku. Co se týče samotného složení, tak Nexgen Pro dle mého názoru obsahuje většinu důležitých vitamínů a minerálů. Postrádám akorát vitamín E, případně železo a vápník. Množství jednotlivých látek v denní dávce zohledňuje využití při vysoké fyzické zátěži a po ní, proto zde najdeme několika set násobné hodnoty doporučené denní dávky vitamínů skupiny B, D. Dále velmi kladně hodnotím obsah vitamínu K v biologiky aktivní formě K2-MK7 a Horčíku ve formě hořečnaté soli kyseliny citronové. Minerály jsou zde vázány ve formě chelátu, tedy ve vazbě na dvě aminokyseliny, což by mělo dle dostupných informací zlepšovat vstřebávání a využitelnost. Jako na skvělý bonus pak lze pohlížet na početnou skupinu antioxidantů a přítomnost prebiotických kultur.

Rozpustnost

Zde nebude nic rozmíchávat ve vodě a čekat jak to dopadne, ale vyjdeme z informací uvedených v předchozím odstavci a faktu, že forma želatinových kapslí je pro rychlost vstřebávání jednou z nejlepších možných variant.

Stravitelnost

Na obalu Nexgen Pro je doporučeno dávkovat ihned po jídle a nedoporučeno dávkovat na lačno. V několika případech jsem se u klientů setkal s tím, že i když se řídili daným doporučením, bolel je po užití Nexgenu žaludek. Já osobně jsem tento problém nezaznamenal, ale na lačno jsem to raději nezkoušel.

Cena / výkon

Zde platí, že za kvalitu je potřeba si něco málo připlatit. Nexgen Pro se ale neřadí mezi ty nejdražší na trhu. Denní dávka vitamínu a minerálů Vás vyjde na 19,–Kč, což je s ohledem na cenu ovoce, zeleniny a případné další potraviny, které byste museli sníst, celkem akceptovatelné. Navíc jsem psal v odstavci o složení, že je možné v případě potřeby dávkování snížit, což osobně činím například ve dnech volna, nebo ve dnech kdy mám v jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, a tím náklady na denní potřebu suplementace vitamínů a minerálů snížit. Základním měřítkem pro zhodnocení vitamínového doplňku výživy by mohla být nemocnost. Pokud se budete cítit zdravě, nebudete často nachlazení a budete lépe odolávat virovým onemocněním a to i při intenzivních trénincích oproti době, kdy jste tento doplněk neužívali, pak lze odvozovat, že má dobrý vliv na Vaši imunitu. Mě se Nexgen Pro v tomto ohledu do jisté míry osvědčil a proto u něj prozatím zůstanu.

CELKOVÉ HODNOCENÍ

Vyzkoušel jsem již několik multivitaminů a multiminerálů, přičemž není snadné zvolit takový, ke kterému nebudete muset dokupovat hromadu dalších samostatných vitamínů a minerálů. Zde si vystačím navíc pouze s vitamínem C, občas doplním E nebo hořčík a vápník podle denního jídelníčku. Pokud tedy hledáte čím vhodně doplnit vitamíny a minerály po intenzivních trénincích a v následující regeneraci a nemáte v jídelníčku příliš prostoru pro potraviny s dostatečným obsahem těchto látek, mohu Vám Nexgen Pro osobně doporučit.

 

Testované produkty

≪ RAW INTENSITY TROPICAL PUNCH od firmy ALL STARS - recenzeSCITEC NUTRITION 100% WHEY ISOLATE – recenze ≫