PROTEINY
(SUPLEMENTY)
Po vitamínech a minerálech je protein další důležitý suplement, který by Vám, pokud to myslíte s cvičením alespoň trochu vážně, neměl doma chybět. Podle názvu je zřejmé, že se jedná o bílkovinný doplněk stravy, kterým navyšujeme denní příjem těchto základních stavebních látek svalové hmoty do organismu v případech, kdy je to opodstatněné. Tyto případy nastávají, když chceme svalovou hmotu budovat, správně regenerovat po náročných trénincích, nebo v případě redukčních diet, kdy ji chceme ochránit před katabolickými stavy a nejsme schopni výše uvedené zajistit z běžné stravy.
Denní příjem bílkovin je závislý na mnoha aspektech. Tím základním bude právě zvolený „režim“, ve kterém se nacházíme: nabíraní, redukce, udržovací. Těmi dalšími budou například tělesná hmotnost, četnost a intenzita tréninků, ale také schopnost našeho zažívacího traktu strávit zvýšené množství bílkovin. U netrénujícího jedince se v odborných pramenech uvádí množství denního příjmu bílkovin 0,8 g na kilogram tělesné hmotnosti pro zachování rovnovážného stavu a správných funkcí organismu. Takové množství není problém zkonzumovat v běžné stravě. U kondičních sportovců se udává příjem bílkovin mezi 1,2 –1,8 g/kg. U vrcholových sportovců se doporučuje ještě větší množství 2 – 2,5 g/kg. Rovněž v redukční dietě, kdy snižujeme příjem sacharidů, je vhodné zvýšit příjem bílkovin až ke 2 g/kg . Opět je ale potřeba k těmto uvedeným číslům přistupovat subjektivně a zohlednit výše uvedené aspekty.
Nejčastěji používanými zdroji bílkovin v proteinových přípravcích jsou syrovátkové bílkoviny a kasein. Nejsou to však jediné zdroje. Mezi ty méně časté pak patří například sója, vaječný bílek, mléčná bílkovina a další. Proteinové přípravky tak dělíme podle použitého zdroje bílkoviny. Další důležitá hlediska jsou metoda získávání zdrojové bílkoviny a samotná koncentrace bílkoviny v obsahu proteinového přípravku. Níže si tedy proteinové přípravky rozdělíme a popíšeme jejich základní vlastnosti:
SYROVÁTKOVÉ PROTEINY
Syrovátková bílkovina se vzhledem ke své vysoké biologické hodnotě díky vhodnému profilu aminokyselin jeví jako nejvhodnější zdroj pro budování svalové hmoty, síly a regeneraci. Obecnou výhodou těchto proteinu je velmi rychlá vstřebatelnost a proto je budeme zařazovat především po tréninku do tzv. anabolického okna, kdy tuto výhodu nejlépe zužitkujeme.
Syrovátkový koncentrátWPC (Whey Proteiny Concetrate)
Moderní syrovátkové koncentráty obsahují 60 – 80 % bílkovin. Ze všech dále uvedených proteinů obsahuje nejvíce tuků a laktózy. Většinou má velmi příjemnou chuť z důvodu přidaných jednoduchých sacharidů. Může obsahovat několik zdrojů bílkovin. Pozor však na nekvalitní příměsi v podobě hydrolyzátu kolagenu. Koncentrát je velmi rychle vstřebatelný. Vhodné použití je například ráno, nebo 45 min. po tréninku, spíše ale v objemové fázi.
příklady:
Extrfiti Professional Wpc 60 2 kg
Scitec Nutrition 100% Whey Protein 920 g
Syrovátkový Isolát WPI (Whey Protein Isolate)
Tento proteinový přípravek se díky metodám, kterými je získáván (například Cross Flow Micro CFM nebo Iontovou výměnou) pyšní největším obsahem bílkoviny 80 – 95 %, nízkých obsahem tuků a laktózy, ale také nižším obsahem vitamínů a minerálů. Vysoký obsah bílkovin a nižší obsah dalších příměsí se projeví v porovnání s koncentráty na méně lahodné chuti. Hodí se především do redukčních diet, v období rýsování, opět v anabolickém oknu 45 min po tréninku, ale také díky pomalejšímu vstřebávání než u koncentrátu, jako vhodný doplněk kvalitních bílkovin během dne.
příklady:
Scitec Nutrition 100% Whey Isolate
Scitec Nutrition Zero Carb/Zero Fat Isogreat
Syrovátkový Hydrolyzát WPH (Whey Protein Hydrolysate)
Tzv. „Hydro“ je nejkvalitnějším zdrojem bílkovin, který vznikl dalším zpracováním syrovátkového isolátu. Štěpením dlouhých peptidických řetězců došlo k zajištění perfektní vstřebatelnosti v krátkém čase. Tímto dalším technologicky náročným zpracováním utrpěla chuť a zvýšila se cena. Jedná se však o velmi kvalitní produkt, který najde uplatnění ihned po tréninku, ráno před snídaní, ale také během celého dne. Čistý hydrolyzát zatím nabízí pouze několik výrobců.
příklady:
Směsi WPC, WPI, WPH
Jak je zřejmé z nadpisu, jedná se o směsi výše uvedených syrovátkových proteinů. Nejčastěji jsou k dispozici směsi WPC a WPI, a v poslední době výrobci k těmto dvou složkám přimíchávají i WPH. Snaží se tak sloučit výhody jednotlivých složek do jednoho produktu. Procentuální nebo hmotnostní zastoupení jednotlivých složek v celém přípravku se však většinou nedozvíme. Jedna se však o vhodnou volbu pro celoroční konzumaci.
příklady:
Nve Pharmaceuticals Stacker 2 100% Whey Protein
Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional
Xxlabs Maximum Whey Protein Isolate 92
KASEINOVÉ PROTEINY
Druhou složkou nacházející se mimo syrovátky v mléce je kasein. Biologická hodnota kaseinu je oproti syrovátce nižší, ale jeho nespornou výhodou je pomalé vstřebávání. Po delší čas nám tedy dodává potřebnou dávku aminokyselin. Nejvhodnější čas kdy tento protein zařazovat, je na noc. Zastoupí rovněž ale kvalitní svačinku, kdy nebudeme mít po tomto proteinu tak rychle hlad, jako po syrovátkovém koncentrátu.
příklady:
Nutrend Compress Night Time Protein
VÍCESLOŽKOVÉ PROTEINY
Jsou proteiny skládající se z kaseinů, vaječného albuminu, syrovátkového koncentrátu nebo izolátu, popřípadě hydrolyzátu. Profitují z výhod jednotlivých složek, a stávají se tak universálnějšími a použitelnějšími pro ty, kteří nemají finance na to, aby měli pro každou fázi dne jiný typ proteinu.
Příklady:
Phd Nutrition Pharma Blend 6 Hr
DALŠÍ PROTEINY PODLE POUŽITÉHO ZDROJE BÍLKOVIN
Sójový protein
Sójový protein je rychle vstřebatelný a může sloužit jako vynikající rychlý protein nebo denní svačinka pro ty co odmítají živočišnou stravu nebo jako zpestření po dlouhodobém užívání syrovátky. Má však nižší biologickou hodnotu, horší stravitelnost a nižší čistou využitelnost bílkovin oproti syrovátce. Jako výhody je potřeba ale vyzdvihnout absenci tuku a cholesterolu, navíc obsahuje významné množství argininu, který jak známo, rozšiřuje cévy a zlepšuje napumpovanost.
Příklady:
Vaječný protein
Je vyráběn z čistých vaječných bílku, které mají vynikající biologickou hodnotu a po kaseinu je vaječný protein druhým nejpomalejším proteinem. Proto jej lze doporučit jako noční protein nebo místo svačiny.
Příklady:
Hrachový protein
Je 100% bez lepku, laktózy, cholesterolu a je také výbornou alternativou pro vegetariány. Je velmi snadno stravitelný a je bohatý na aminokyseliny.
Příklady: