Vyberte si svůj e-shop: čeština Česká republika slovenština Slovensko

PEČENÉ KUŘE NA ZELÍ S BRAMBORÁKEM

Název jídla nezní moc fitnessácky a zdravě. Určitě není toto jídlo ideální do drsné redukční diety, ale pokud se podíváte na suroviny a dočtete recept do konce, zjistíte, že výsledek není žádná velká dietní chyba.





Ingredience (dvě porce):

bramborák:

4 středně velké syrové brambory

1 celé vejce

1 bílek

40 g pomletých ovesných vloček

1 stroužek česneku (nebo sušený)

majoránka, mořská sůl, barevný pepř

rýžový nebo kokosový olej

 

2 kuřecí prsa s křídly, nebo stehna

1 sáček bílého nebo červeného sterilizované zelí

mořská sůl, koření na kuře (grilovací koření bez soli)

Nejprve si připravíme těsto na bramborák, aby se nám během pečení kuřete odleželo. Nastrouháme si brambory (já strouhám na jemno – bramborák se rychleji propeče), přidáme vejce, bílek, 40 g mouky z ovesných vloček. Česnek, sůl, pepř a majoránka dle libosti. Já dávám česnek sušený kvůli trávení. Těsto důkladně promícháme a dáme odležet do ledničky.

Přichystáme si z kuřete dvě prsa s křídly (já pekl celé), zbavíme jich přebytečné kůže a tučných částí a opláchneme ve studené vodě. Do pekáčku rozprostřeme zelí a na něj položíme nasolené a okořeněné kuře (grilovací koření bez soli) a mírně podlijeme vodou (stačí jen málo, protože zelí i kuře pustí šťávu). Pečeme 45 min na 180 C pod pokličkou a poté bez ní 30 min při 160 C.

Než se nám kuře dopeče, uděláme bramboráky. Zkontrolujeme těsto, zda má správnou konzistenci, případně přidáme trochu vody. Brambory ale většinou vodu pustí, takže těsto by mělo být akorát a ve dvou dávkách ho nalijeme a rozprostřeme na předehřátou pánev čí pánve, lehce vytřené rýžovým nebo kokosovým olejem nebo úplně bez něj. Pečeme z obou stran dozlatova. Tímto máme hotovo a můžeme servírovat.