Letošní moje dieta byla poněkud „inovativní“, protože jsem vyzkoušel hned několik pro mě zcela nových produktů. Minule jsem koukl na zoubek čistému syrovátkovému isolátu od Scitecu, ke kterému jsem hned následně přidal svůj první hydrolyzovaný protein. Ve zkratce bych se zde obecně zmínil co vlastně hydrolýza představuje, jaké z ní plynou výhody a jaké jsou mezi hydrolýzovanými proteiny odlišnosti.
Hydrolýza bílkovin je vlastně proces jejich zpracování, při kterém dochází k jejich štěpení na oligo, di, tri peptidy, tedy větší či menší řetězce a volné aminokyseliny. Tyto procesy normálně probíhají v našem trávícím traktu, proto je již zřejmá největší výhoda hydrolýzovaného proteinu – výborná stravitelnost a mnohem rychlejší využití bílkoviny než u běžných syrovátkových proteinů. Tuto výhodu není lépe využít než po sportovní aktivitě, kdy tělu dodáme potřebné živiny a podpoříme tak regeneraci, nárůst svalové hmoty a síly. Stupeň hydrolýzy je jeden z hlavních parametrů, který od sebe jednotlivé produkty odlišuje. Tento stupeň znamená, jak dlouho hydrolýza probíhá, a jak malé peptidy tímto procesem vzniknou. Čím vyšší stupeň, tím delší proces a tím menší řetězce a rychlejší stravitelnost. Z toho lze dovodit, že čím vyšší stupeň, tím lépe, neplatí to však na 100% neboť při maximálním stupni hydrolýzy 32 bez dalších úprav jsou řetězce tak malé a proces trávení tak rychlý, že dochází ke ztrátám, a dalo by se říct, že naše vynaložené peníze za „kvalitnější“ protein by přišly nazmar. Takto hydrolyzovaný protein by bylo nutné popíjet po malých dávkách aby došlo k využití všech bílkovin, nebo jeho trávení zpomalit klasickým syrovátkovým koncentrátem nebo kaseinem. Osobně bych volil tedy hydrolýzát s nižším stupněm hydrolýzy (doporučuje se kolem stupně 10), tak abychom nemuseli laborovat kolik přesně bílkovin bychom mohli ztratit nevhodným dávkováním a mohli si protein ihned po tréninku vychutnat najednou a v dávce třeba 50 g.
Mým prvním „hydrem“ byl Diamond od Fitness Authority. Při psaní této recenze, jsem však měl za sebou vyzkoušené další dva hydrolyzované proteiny, takže již mohu trochu srovnávat.
Složení
U Diamondu byl hydrolýzován syrovátkový koncentrát na stupeň 5. Ve 100 g je obsaženo 74 g bílkovin, 7 g sacharidů z toho 5,6 g cukrů a 8 g tuků z toho 5,6 g nasycených. Jako metoda výroby bylo užita ultrafiltrace s použitím technologie Spiral Membrane Technology. Vzhledem k tomu, že hlavní využití najde hydrolyzát hlavně po tréninku, tak bych vyšší obsah sacharidů nehodnotil negativně.

Rozpustnost a konzistence
Předpokládal jsem velmi dobrou rozpustnost a malou hustotu a moje očekávání se naplnila. Dávku 50 g jsem míchal s 300 ml vody, v šejkru dvě tři zatřepání a hotovo. Již několikrát jsem v recenzích psal, že mám raději hustější proteiny, ale nyní u „hydra“ již z principu rychlejší vstřebatelnosti od tohoto názoru dočasně ustupuji :-)


Chuť
V úvodu jsem psal, že mám možnost porovnat tento Diamond s dalšími dvěma hydrolyzovanými proteiny, které jsem následně vyzkoušel (Prom-IN, PHP Edge). Proto již nyní můžu napsat, že tento mi z nich chutnal nejméně, což ale neznamená, že by mi úplně nechutnal. Z vanilkového Diamondu šla cítit pověstná hořkost hydrolyzátu, a to i přes nižší stupeň hydrolýzy. V dnešní době při výrobě čistě enzymatickou cestou lze i tento nešvar odstranit, ale na druhou stranu jsem slyšel i o hydrolyzátech co se skoro nedají pozřít. Samotná vanilková příchuť byla přijatelná a po tréninku, kdy je člověk vyšťavený a rád za každou „sladkost“, jsem s ním neměl žádný problém.

Stravitelnost
Stravitelnost většinou odbývám větou, že byla bezproblémová. V případě „zdravého“ zažívacího traktu a běžných kvalitních proteinů přijímaných ve správný čas a ve správném množství to tak běžně bývá. U hydrolýzátu a účelu založeném právě na perfektní stravitelnosti ihned po tréninku jsem však byl zvědavý, jak si s dávkou kolem 30 g bílkovin odkrvený žaludek poradí. Můj osobní verdikt zní: bez ztráty fullíka.

Cena / výkon
Čistých hydrolyzátů není na trhu ještě příliš na výběr, ale tento Diamond patří mezi ty levnější. 77,– Kč za 100 g čistých hydrolyzovaných bílkovin je velmi příznivá cena i mezi klasickými proteiny.

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Firma Fitness Authority už mě dokázala zklamat ale i nadchnout, a zde se strefila přesně doprostřed. Diamond je pro mě jakýmsi vstupním proteinem do světa hydrolyzátu, a tuto svojí úlohu splnil bez problémů. Proto ho můžu doporučit všem, co chtějí zkusit levný funkční hydrolyzát.
