Vyberte si svůj e-shop: čeština Česká republika slovenština Slovensko

BRAMBOROVÁ SNÍDANĚ

Dnes jsem si pro Vás připravil tip na zajímavou snídani. Zajímavá je jistě z pohledu ingrediencí. Snídat brambory není úplně obvyklé a nahradit jimi například ovesné vločky v kaši už vůbec ne. Pro někoho bude tato kombinace možná „nestravitelná“, ale já v poslední době zjišťuji, že některé naprosto nepředstavitelné kombinace potravin mě nejenom výživově, ale i chuťově uspokojují. Každé ráno se u mě střídají vločky a vajíčka na různé způsoby. Kombinací mám několik, ale i tak se to časem přejí a každá změna je vítaná a při výměně základní suroviny je to změna výraznější déletrvající. Batáty jsem si byl zvyklý vařit jako přílohu k masu po tréninku a jejich sladkou chuť jsem si vždy uvědomoval. Navíc se mi je většinou podařilo spíše rozvařit než uvařit, což mě přivedlo k myšlence použít je ráno ke snídani. Batáty jsou zajímavé nejenom svojí chutí, ale i nutričními hodnotami a hodnotami mikroživin. Oproti klasickým bramborům mají 400 procent doporučené denní dávky důležitého vitamínu A. Obsahují také více vitamínu C, méně kalorií, více vlákniny a méně sacharidů. Na druhou stranu mají o něco málo více jednoduchých cukrů, jako je glukóza, fruktóza anebo sacharóza, což však ráno ke snídani není tolik na škodu. Zajímavé je rovněž srovnání nutričních hodnot s ovesnými vločkami viz tabulka.  

Ingredience:

Rozvařené batáty

Řecký jogurt

Ořechy

Skořice, strouhaný kokos, kousky ovoce Datlový sirup, sirup z Agáve  

Den předem si uvařte brambory ve slupce nebo bez ní do měkkého stavu. Ráno pak stačí již jen brambory ohřát, rozmačkat, přidat jogurt a další Vaše oblíbené ingredience co si třeba dáváte do ovesné kaše. Brambory jsou samy o sobě sladké, řecký jogurt je chuťově taky velmi příjemný, takže už není potřeba příliš doslazovat.