SUPERIOR 14 ISO PRO ZERO – recenze

Publikováno:

Nabídku značky Superior 14 nedávno rozšířil protein s nízkým obsahem tuku a sacharidů s názvem ISO PRO ZERO a jelikož jsem si „letní“ formu naplánoval udržet až do konce roku, neváhal jsem zařadit tento protein vhodný především do diety do své suplementační špajzky :-) Před tímto produktem jsem vyzkoušel dva čisté isoláty, přičemž jeden byl sice levný, ale moc mě neoslovil, druhý byl podstatně lepší, ale na ten teprve chystám recenzi. U obou se mi však potvrdila pověst, která čisté izoláty předchází v podobě horší chuti a řidší konzistence. Není se čemu divit. Vychází to hlavně z technologie zpracování, kdy se ze syrovátky odstraňují v co největší míře tuky a sacharidy, a nechává se tak vzniknout protein s vysokým obsahem bílkovin. Tato filtrace má ale za následek i ochuzení o část mikroživin – vitamínů a minerálů. Byl jsem tedy celkem zvědavý, jak se s těmito úskalími firma Superior 14 popere.


Složení

V úvodu jsem sice nastínil, že by se mělo jednat o čistý izolát, ale není to zcela pravda. Jedná se o směs, ve které však 90% z celkového množství obsažené bílkoviny tvoří právě syrovátkový izolát. Zbytek hydrolyzovaný izolát a syrovátkový koncentrát. Tuto informaci je třeba kvitovat s povděkem, neboť stále jen velmi málo výrobců uvádí přesné údaje k proteinům složených z několika bílkovinných frakcí. Bohužel se Superioru 14 nepodařilo udržet stejné složení pro všechny příchuti, a tak ten pravý skoro „Zero“ je pouze v příchuti čokolada-kokos. Ostatní dvě příchuti mají o malinko více sacharidů a tuku, ale to malinko je opravdu malinko, takže ani v přísné dietě to nebude na škodu. Ve 100 g čokolády s kokosem máme tedy 84 g bílkovin z výše uvedených zdrojů, 1,6 g sacharidů z toho 0 g cukrů a 1 g tuků.

Rozpustnost a konzistence

Jsem zvyklý míchat všechny proteiny s vodu, maximálně na večer přidat trochu tvarohu, takže ani zde jsem neudělal výjimku a 50 g prášku jsem míchal v cca 300 ml vody. V šejkru probíhal tento proces absolutně bez problému, bez usazenin nebo nerozmíchaných částeček. Co mě ale mile překvapilo, byla konzistence velmi blízka proteinu stejné značky pod názvem Whey Core, což je „mnohem“ tučnější a sacharidovější protein a tedy i hustější. Oproti předchozím dvěma řídkým izolátům mě ISO Pro Zero i trochu zasytil.

Chuť

Lahodná chuť Whey Core to sice není, ale nemá k němu zas až tak daleko. Proto klobouček dolů. Jak bylo psáno v úvodu, vytvořit chutný „čistý“ izolát není snadný úkol, a tady musím uznat, že se ho firma Superior 14 zhostila velmi dobře. Ochutnal jsem kromě příchuti čokoláda-kokos i příchuť bílá čokoláda-jahoda se stejným výsledkem. Pro frfňaly bude mít Iso Pro Zero možná malinko hořký „ocas“, ale v dietě, do které je především určen, to bude dle mého soudu pochoutka skoro pro každého.

Stravitelnost

Obecně mají izoláty delší dobu vstřebávání oproti koncentrátům. Tím je vhodný ke svačině nebo na noc, ale ne už tolik ihned po tréninku. Zkoušel jsem jej však ve všech případech a bez jakýkoliv potíží se stravitelností.

Cena / výkon

porovnávací tabulky jde vidět, že je ISO Pro Zero nejlevnější z nabídky proteinu vhodných do diety na Fullsport.cz. Je jen o něco málo dražší než univerzální Whey Core od stejné značky, přičemž z hlediska bílkovin máme z Iso Pro Zera mnohem větší „užitek“. Nyní je navíc v akci s balením kapslových BCAAček zdarma, a taková nabídka je už více než zajímavá.

CELKOVÉ HODNOCENÍ

Ze tří vyzkoušených zatím pro mě nejlepší čistý Isolát, který bych doporučil, každému, co to myslí s dietou nebo s nabíráním „čisté“ svalové hmoty alespoň trochu vážně. Jsem rád, že Superior 14 nevyšponoval cenu proteinu do astronomických výšin, ale naopak z něj udělal cenový hit v dané kategorii.

 

≪ STACKER 2 STINGER ENERGY NVE PHARMACEUTICALS - recenzeSUPERIOR 14 NO4 AAKG - recenze ≫