NUTREND COMPRESS BCAA INSTANT – recenze

Publikováno:

Instantní ochucené BCAA jsou na trhu sice teprve krátce, ale i přesto, a převážně zásluhou slušné reklamní kampaně (vě většině videologů českých i zahraničních kulturistů, se s nimi setkáme) si našly spousty spokojených konzumentů. Nejedná se o žádný převratný vynález. O BCAA ( L-valin, L-leucin a L-izoleucin) všichni víme, že mají pozitivní vliv na zlepšení regenerace a svalový růst, což se hodí zejména v dietě a při velmi intenzivních trénincích. Doposud známé formy jako tablety, kapsle, nebo tekuté BCAA nemusely úplně všem vyhovovat, a nebyly příliš praktické pro užívaní během tréninku, kdy je doplnění těchto aminokyselin rovněž velmi prospěšné. Výrobci tak přišli s formou instantních BCAA v prášku, které dochutili a někteří je i obohatili o další látky. Já jsem odolával těmto instantním BCAA docela dlouho hlavně k z důvodu jejich vyšší ceny. Nakonec jsem se rozhodl je také vyzkoušet a v nedávné srovnávačce jsem nejdříve tedy teoreticky porovnal instantní BCAA dostupné na www.fullsport.cz z hledisek pro mě důležitých. Ty co jsem si vybral jako první, nevyšly sice cenově nejlépe, ale zaujal mě poměr BCAA 4 : 1 : 1 a slušný přídavek aminokyseliny glutamin. Na BCAA pokud obsahují to co je deklarováno, se toho nedá příliš hodnotit, ale u této formy alespoň složení, rozpustnost, chuť, a cena… takže pojďme na to :-)

Složení

U klasických tabletových BCAA by co se týče složení nebylo moc co hodnotit. U těch instantních se alespoň můžeme podívat, čím je výrobci osladili a co navíc k BCAA přidali. V 10 g Nutrend Compress BCAA Instant najdeme 6 g aminokyselin L-valinu, L-leucinu a L-izoleucinu v poměru 4 : 1 : 1. A co ty zbylé 4 gramy? 2,7 g glutaminu. To není už zanedbatelné množství této zajímavé aminokyseliny podporující svalový růst a dá se tím omluvit i vyšší cena. Oslazeno bylo sukralózou a acesulfamem-k, což jsou dnes běžně používaná, dle vědecké společnosti bezpečná, sladila. Dohromady mají synergický účinek, takže bylo možno použít jejich menší množství a sukralóza navíc překrývá hořkou chuť acesulfamu.

Rozpustnost

Zde budu v hodnocení zdrženlivější, protože žádné jiné instantní BCAA jsem zatím nezkoušel, takže nemám s čím porovnat. V šejkru by rozmíchání bylo určitě jednodušší, ale já jsem schválně použil obyčejnou sklenici, která simulovala bidon, který obvykle do fitka na pití nosím. Do 0,5 l vody jsem nasypal cca 12 g prášku a pak se snažil rozmíchat lžičkou. Musel jsem se tedy dost snažit, aby nezůstaly ve vodě nerozpuštěné části. Na hladině zůstala, jak je patrno z fotky, pěna, která se po vypití usadila na dně s stěnách sklenice.

Chuť

Na výběr je z pomeranče a ananasu. Já jsem zvolil pomeranč a řekl bych, že jsem nebyl ani ohromen ani znechucen. Docela příjemná neumělá, ne moc sladká chuť, která Vás v průběhu tréninku příjemně osvěží.

Cena / výkon

10 g čistých BCAA Vás vyjde na 26,– Kč. Nutno ale vzít v potaz nemalé množství obsaženého Glutaminu, který mi v tréninku pomohl k lepšímu napumpování a dodal i energii. Cenově BCAA od Nutrendu sice tedy konkurenci neválcují, ale rovněž není cena nikterak přemrštěná.

CELKOVÉ HODNOCENÍ

Myslím, že instantní BCAA jsou i přes svou vyšší cenu zajímavým tipem například pro ženy, které jsou v dietě a nerady polykají tablety, nebo pro déle trvající tréninky, kde už je skoro nutností tyto látky doplňovat. Mě osobně i přes počáteční despekt Nutrendí instantní BCAA celkem zaujaly, a pokud to finance dovolí, rád si je někdy opět dopřeji.

 

≪ NITRO PURE WHEY GOLD BIOTECH USA - recenzeNUTREND PRE-WORKOUT N1 VS. ALLMAX MUSCLEPRIME CORE – recenze ≫