SPALOVAČE TUKU

Publikováno:

SPALOVAČE TUKU (SUPLEMENTY)

V této kapitole si popíšeme látky používané v potravinových doplňcích, které nám pomáhají zbavit se přebytečných tukových zásob. To zní velmi lákavě, že? Sníme tabletu nebo vypijeme denní příděl zázračné tekutiny a nevzhledná pneumatika u pasu nebo pomerančová kůra na stehnech se rozplynou jako pára nad hrncem. Bohužel i takto je někdy ze strany laické veřejnosti k této kategorii doplňků stravy přistupováno. Nulové nebo velmi slabé výsledky bez zařazení sportovní, nejlépe aerobní aktivity, však vedou k velmi rychlému vystřízlivění a politováním nad zmařenou finanční investicí. Bez cvičení to tedy moc nepůjde, a proto by mělo tvořit spolu s vhodně upraveným jídelníčkem základ naší snahy shodit nadbytečná kila. Spalovače tuku nám pak mohou za splnění předchozích dvou podmínek velmi efektivně pomoci a s jejich výsledkem budeme v konečném důsledku nadmíru spokojení.  Které látky jsou tedy těmi vhodnými pomocníky?

(některé zde uvedené látky budou s ohledem na své účinky zmíněny i v další kapitole o předtréninkových stimulantech)

 

L-Karnitin

Mediálně nejznámější zástupce v oblastí spalování tuku je látka zvaná L-karnitin. Karnitin si dovede lidské tělo v určité míře samo vyrobit z esenciálních aminokyselin, zbytek běžné denní potřeby přijímáme v potravě, především mase a mléčných výrobcích. Funkce L-Karnitinu spočívá v tom, že transportuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, tedy tuky, kterých se právě potřebujeme zbavit, jako zdroj energie kosternímu svalstvu. Takto zní teorie, kterou rovněž podpořil nemalý počet provedených studií. V praxi se však setkáváme s protichůdnými názory o jeho funkčnosti. Chce to osobně vyzkoušet. Dávkování bych volil mezi 1 – 3g denně. Nejlépe ráno na lačno a před tréninkem.

příklady

Nutrend Carnitin Liquid

Hi-Tec Carnitin 1000

Scitec Nutrition Liquid Carni-X

Biotech L-Carnitine 100.000

CLA

Konjugovaná kyselina linolová je nenasycená mastná kyselina, která je součástí tuku přežvýkavců a člověk jí přijímá ve stravě (hovězí a skopové maso, mléčné produkty, slunečnicový a lněný olej). Mechanismus, kterým CLA na tuky působí je takový, že zabraňuje jejich prostupu do tukových buněk a pomocí enzymu lipáza se přenášejí jako zdroj energie do buněk svalových. Svalové buňky tuto energii budou postrádat pouze při jejich aktivaci, takže opět, jak bylo už uvedeno v úvodu kapitoly, je potřeba zařadit nějakou aerobní činnost. Suplementace CLA se doporučuje 1 – 3 g denně.

příklady

Xxlabs Cla Ethyl Ester

Weider Cla Capsules

Scitec Nutrition Cla

Carne Labs Super Cla

Kofein

Kofein je mnohem známější látkou než L-Karnitin, ale ne již tak v oblasti spalovaní tuku. Je to velmi účinná celosvětově nejužívanější stimulační látka a to pro svojí schopnost snížit a oddálit únavu či ospalost. Jeho účinky na spalování tuku nejsou tak známy, za to byly však několika studiemi prokázaný. Tyto studie dospěly k závěru, že kofein pozitivně ovlivňuje lipolýzu v tukové a svalové tkáni, zvyšuje plazmatickou koncentraci mastných kyselin a zvyšuje dostupnost triglyceridů ve svalové tkáni. Dále bylo prokázáno, že v úvodní fázi fyzické zátěže šetří svalový glykogen. Z jeho dalších pozitivních vlastností lze rovněž zmínit vliv na větší zapojení motorických jednotek svalů a ovlivnění jejich neurotransmiterů. Má ovšem i svá negativa a to v podobě zvýšení tepové frekvence a diuretických účinků. Běžně se užívá přibližně 6 mg/kg tělesné hmotnosti 30 – 60 min. před tréninkem na lačno.

příklady

Extrifit Coffy Stimulant

Scitec Nutrition Caffeine

Nutrend Caffeinpyrin

Synefrin

Synefrin je extrakt z oplodí rostliny Citrus aurantium a má podobné účinky jako kofein. Tím, že stimuluje beta-3 receptory přičemž dochází ke stimulaci lipidového metabolismu a to bez vedlejších účinků, pomáhá redukovat tukové zásoby. Celkové zvyšuje rychlost metabolismu a termogenezi, ale bez negativního působení na srdeční tep, čímž je zvýhodněn oproti kofeinu.  10 – 20 mg Synefrin denně se jeví jako plně dostačující dávka pro podporu spalování tuků.

příklady

Nutrend Synephrine

Extrifit Syne Thermogenic Fat Burner

HCA

Kyselina hydroxy citronová se získává z dužiny plodu Garcinia, rostliny z jižní Asie. HCA na rozdíl od ostatních látek, snižujících chuť k jídlu nepůsobí na centrální nervový systém a opět se zde tedy neprojevují negativní dopady kofeinu. HCA brání syntéze sacharidů v tukové buňky a podporuje tvorbu glykogenu. Tímto procesem rovněž přispívá k procesu spalování tuků a zabraňuje odbourávání svalové hmoty. V neposlední řadě HCA snižuje chuť k jídlu. Doporučené dávkování je 2 – 3 g denně rozdělení do 2 – 3 dávek. 

příklady

Scitec Nutrition HCA


Guggulsterony

Guggusteron je název účinné látky ze stromu Comminhora Mukul. Guggulsterony působí jako antagonista na receptor X farnesoid. Farnesoid X receptor (FXR) je nukleární receptor, který reguluje genovou expresi v reakci na žlučové kyseliny (BAS). FXR hraje centrální roli v regulaci hladiny cholesterolu a metabolismu lipoproteinů. Nejčastěji se můžeme setkat s pozitivním vlivem na snížení syntézy cholesterolu (zvyšuje HDL „dobrý“ cholesterol a snižuje LDL „zlý“ cholesterol), zkvalitnění pleti a snížení hladiny lipidů (tuků) v krvi. Hlavním mechanizmem účinku však zůstává podpora optimalizace činnosti štítné žlázy a tím i následné zrychlení metabolismu potažmo spalování tuku na energii. Na rozdíl od běžných spalovačů tuku s obsahem taurinu a kofeinu, nemají Guggulsterony vliv na centrální nervovou soustavu (CNS). Jsou tak použitelné i pro osoby sensitivní na látky ovlivňující CNS.

 

Uvedený výčet látek v oblasti spalování tuku není konečný. Existuje ještě několik různých výtažků z bylin, čajů, káv, které pozitivně ovlivňují proces spalování tuku. Základ doplňků kategorie spalovačů však tvoří jedna z výše uvedených látek nebo jejich kombinace. Většina výrobců se snaží o ten nejsilnější efekt svého přípravku na hubnutí a přidávají do nich i další stimulující a energizující látky, o kterých si něco řekneme příště.

 

Příklady komplexních spalovačů

Nve Pharmaceuticals Stacker 2 Black Burn

Nve Pharmaceuticals Stacker 4 Euro

Scitec Nutrition New Style

Xxlabs X3

USA Sport Labs Cutting Edge

Metaforce Meta Burner

≪ SACHARIDYVITAMÍNY A MINERÁLY ≫