ODVRÁCENA STRANA KRUHÁČE

Publikováno:

Chápu, že hardcore kruháč, ultra kruháč, funkční kruháč nebo hranatý kruháč zní moderně a zábavně. Nejenže zní, on opravdu moderní a zábavný je:-) tím to ale končí.

Většina (v tomhle případě převážně ženy) se nechá tímto cvičením motivovat hlavně kvůli změny tělesné kompozice, ta se však vidí jen zřídka. Pouze malé procento lidí, které cvičí tímto způsobem, změní svou postavu nějak razantně. Navíc tito lidé mají kruháč pouze jako doplněk třeba k silovému tréninku. Může to být například vaše instruktorka, která ale cvičí denně několik hodin a většinou má v pořádku jídelníček. Takže si to v první řadě ověřte, než tyto lidi budete slepě následovat jakožto vzor.

Jednoduše tento druh cvičení není úplně ideální jako základní kámen pro změnu postavy. Jestliže nemáte šikovný jídelníček, tak nespálíte ani gram tuku. O často požadovaných sexy křivkách (svalová hmota) se nedá ani bavit. Tělo totiž během té náročné hodiny použije jako hlavní zdroj energie cukry, nikoliv tuky a svalový stimul není z dlouhodobého hlediska adekvátní. Jasně, že žena s 30 kg nadváhy, co se nikdy moc nehýbala, uvidí výsledek, pokud se ovšem dříve nezraní. Mnohem lepší výsledek ale uvidí, i když se bude každý den jen daleko procházet a hlavně si pošetří klouby, které s větší nadváhou trpí.

Samozřejmě mi tady nejde o to kvalitní kruhový trénink nějak démonizovat, má totiž výrazné opodstatnění pro kondici, obratnost apod. u některých sportovců (např. tenistů), zahřátí a pár dalších faktorů při správném provedení. Pochopte ale, že jeden trenér prostě nemá šanci pohlídat techniku provedení 20 lidí a často zcela přehlíží váš zdravotní stav. Nikoho tam nezajímá, že máte ochablé jádro, dysbalance, špatné držení těla, hrbaté záda, či úraz z minulosti. Přijdete, zaplatíte (možná i zdravím), nemusíte u toho přemýšlet, necháte se vybičovat do krve, potom odejdete s dobrým pocitem, že jste pro sebe něco udělali a doma se najíte, jako by jste týden nejedli.

Upřímně, kdo z vás má dlouhodobý progresivní výsledek a splnil si daný cíl pouze a jen díky kruhovému cvičení? Protože takto se ty cirkusové kruháče prezentují, přitom hlavní účel je vaše peněženka.

Přemýšlejte, plánujte, vyhodnocujte, ptejte se, co a proč to děláte a co vám to přináší, či bere.

 

Autor textu: Jakub Gasman, fitness trenér a výživový poradce

 

≪ OBLEČENÍ ZNAČKY GOLD'S GYM NOVĚ NA PRODEJNĚ A NA ESHOPU FULLSPORTOtevírací doba COVID II ≫